Ioan Cănărău, vicepreședinte Europol, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că șoferul care a lovit un polițist în zona Gării de Nord a avut intenția de a-i face rău omului legii. Pe de altă parte, acesta îi acuză pe șefii de la Brigada Rutieră a Capitalei că l-au luat „peste picior” pe polițist, când a venit să reclame incidentul. Mai mult, procurorul a primit cu întârziere documentele din acest caz. Șoferul vinovat este acum plasat în control judiciar.
„Cu siguranță l-a văzut pe polițist, a și discutat cu el, se vede intenția șoferului de a-l lovi. I-a fost atrasă atenția șoferului și mai multor participanți la trafic. S-a certat cu polițistul, pleacă, îl lovește.
De ce nu s-a oprit, dacă nu l-a văzut? A trecut și pe roșu.
A fost o intenție clară, se vede destul de bine. Și în dosar se vede foarte clar intenția. Acel individ a vrut să-l lovească, nu știu la ce s-a gândit în acele momente.
După ce l-a lovit pe polițist, după ce a fost prins, vorbea cu tatăl lui la telefon, i-a zis că a lovit un polițist, că îi pare rău. Tatăl ar fi venit să fluture o legitimație la poliție…
Din verificări s-a stabilit exact intenția șoferului. Vă povestesc filmul acestui eveniment.
Era un polițist de la transporturi, cu mai mulți polițiști. Avea obligația să atenționeze acești șoferi. Șefii lui aveau obligația să facă nu dosar de ULTRAJ. Ceea ce nu s-a întâmplat de frică! Nu înțelegem, e o cutumă, o lege.
Din păcate șefii fug de responsabilitate, în cazul polițistului. Există acum dosarul de ultraj, s-a ajuns la procuror. Acel polițist a ajuns la Brigada Rutieră București. Unii șefi l-au criticat, l-au luat la mișto că oprește el mașini în zona Gării de Nord. Au refuzat să întocmească acte procedurale, s-a întocmit un dosar pentru vătămare corporală din culpă și fugă de la locul accidentului, l-au trimis la IML să scoată certificat medico-legal.
Au fost și discuții între polițiști, vă poate declara chiar polițistul, s-au dat telefoane, s-a încercat mușamalizarea.
Acel șofer ar fi fost reținut, propus pentru arestare preventivă. Acum e în control judiciar. Dacă procurorul avea toate datele și certificatul medico legal la timp, cu siguranță ar fi fost altceva.
După ce s-a văzut pe imagini… Dacă cineva vrea să lovească o persoană cu mașina, cu siguranță vrea să îi facă rău.
Trebuie schimbată legislația în acest sens.
Ar trebui ca această infracțiune să fie încadrată la tentativă la omor. Acum e ultraj. Când procurorul a intrat târziu în posesia datelor… a dispus încadrarea pentru ultraj.”, a declarat Ioan Cănărău, la GÂNDUL LIVE.